01


IV Lounge – Cardiff University
View Next Folio

01


IV Lounge – Cardiff University
View Next Folio

01


IV Lounge – Cardiff University
View Next Folio

01


IV Lounge – Cardiff University
View Next Folio

01


IV Lounge – Cardiff University
View Next Folio

The IV Lounge

The IV Lounge is located at The University Hospital of Wales in Cardiff and is a space for all the medical students who are on placement from Cardiff University to catch up on work and unwind. Given the quiet location at the far end of the hospital and the new design, the space is also popular with the other members of staff that work within the hospital who want to get away from the large crowds in other areas of Wales’ biggest hospital.

The design of The IV Lounge was to make the cafe area feel less like a canteen and more of space that encourages users to use it to dine, work or socialise. The IV Lounge has a range of different seating areas including upholstered bench seating, booths, dining and bar height tables to suit the different uses.  The main objective is to make the cafe area more efficient and reduce queue times. Working alongside the students and staff at The University we developed the space to improve the flow by re-purposing the existing unused bar as a coffee server, therefore, dividing the current covers between this and the existing cafe.

 

 

 

The chosen furniture subdivides the space creating ‘pockets’ of areas – some for quiet activities and relaxation – others for large social gatherings. The introduction of the feature ceilings and soft furnishings help to reduce the overall noise levels during busy periods. The feature ceiling is a natural timber effect with the existing soffit opened up to show the services. The unfinished ceiling with the services is on show to remind us that work is never complete and knowledge is still to be gained. The timber struts provide acoustic absorption properties and soften the overall space.

The selected furniture of The IV Lounge is a variety of different shapes and styles which work harmoniously together. This reflects the diversity of students and staff that are using The IV Lounge. Booth areas designed to provide semi-private areas for students and staff to have a moment from the hustle and bustle of the busy hospital. Layered upholstery throughout softens the area giving the user the comfort of home.

Pockets of colour are splashed throughout the space. Yellow promotes alertness, happiness and reflects the fun side of its target audience. The primary palette used is blue. This is a colour that seeks peace and tranquillity above everything else, promoting both physical and mental relaxation.

The existing servery has been replaced with a more efficient and practical solution that focuses on fresh clean lines. The materials chosen are stylish, classic and practical for its environment. We have incorporated tiles and solid surfaces that are easy to clean and maintain.